Csatolt dokumentumok
Leírás
Hozzávalók egy 20*30 cm-es tepsihez:
A tésztához:
· 300g Mester kelt tészta liszt
· 150g porcukor
· 2 evőkanál kakaó
· 50g margarin
· 1 db tojás
· csipet só
· kb. 200ml tej
A karamellás krémhez:
· 200g kristálycukor
· 250g margarin
· 50g porcukor
· 600ml tej
· 90g Mester vanília puding
· 1 teás kanál
Valamint:
15 0g grillázs:
· 100g cukor
· 50g darált dió
Elkészítése:
A lisztet elmorzsoljuk a cukorral, margarinnal és a kakaóval. Hozzáadjuk a tojást és tejet is óvatosan.
Egy jól gyúrható nem túl kemény tésztát kell kapnunk.
4 részre osztjuk a tésztát. Normál tepsi méretűre nyújtjuk és sütőpapíron 170°C -ra előmelegített sütőben készre sütjük kb 10 perc alatt.
A krémhez a kristálycukrot állandó keverés mellett karamellizáljuk világos színűre egy serpenyőben, vigyázzunk, nehogy a cukor túl barnára karamellizálódjon, mert keserű lesz! Amikor a cukor megkaramellizálódott, vegyük le a tűzről, majd óvatosan öntsünk hozzá 5 dl tejet, ekkor a cukor hirtelen megkeményedik, tegyük vissza a tűzre, majd kevergetve melegítsük forráspontig, hogy a megkeményedett cukor teljesen feloldódjon. A pudingport keverjük simára a maradék tejjel, majd csorgassuk hozzá a karamellás tejhez. Ezután kevergetve, pár perc alatt főzzük sűrűre. Végül hűtsük ki egészen, közben többször keverjük át.
A porcukrot és a vaníliás cukrot keverjük simára a margarinnal, majd apránként adjuk hozzá a teljesen kihűlt pudingot. Ezután addig keverjük, míg jó habos krémet kapunk (ízlés szerint még porcukrot adhatunk hozzá).
Helyezzünk tálcára egy tésztalapot, egyenletesen kenjük meg a karamellás krémmel. Így járjuk el a többi lappal is, arra figyelve, hogy a legfelső lapot csak vékonyan kenjük meg a krémmel. A legfelső lapot ízlés szórjuk meg dió-grillázzsal, majd hagyjuk a süteményt pár órát állni, hogy a lapok kellően megpuhuljanak, és az ízek jól összeérjenek.
Grillázs készítés:
100 g cukrot karamellizálunk, amikor szép barna a színe, akkor a darált vagy darabolt diót belekeverjük, margarinnal vékonyan megkenünk egy sütőpapírt és ráöntjük a grillázst. Kihűtjük, majd aprítóban morzsásra őröljük, ezzel szórjuk meg a süti tetejét.
Tálalás előtt, éles késsel ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk. Mivel krémes sütemény, tartsuk hűtőben vagy hideg helyen tálalásig.
Paraméterek
Diabetikus | Nem |
Gluténmentes | Igen |
Laktózmentes | Nem |
Szójamentes | Igen |
Tejmentes | Nem |
Tojásmentes | Nem |