Leírás
Hozzávalók:
· 350g Mester kelt tészta liszt +50g Mester kelt tésztaliszt a hájhoz
· 200g kidolgozott sertésháj
· 75g tejföl
· 1 db tojás
· 3g só
· 5g cukor
· 50g fehér bor
· 110g szódavíz
· 2x10g ecet
· 100ml víz
Töltéshez:
· lekvár
· porcukor
· diótöltelék
Elkészítése:
A darált hájhoz hozzátesszük a 10g (evőkanálnyi) ecetet és 100ml vizet simára gyúrjuk (legalább 10 percen keresztül). Amennyiben maradt víz a hájon leöntjük, de lehet, hogy felszívja , a kidolgozott hájból kimérünk 200g-ot és hozzáadunk 50g Mester kelt tészta lisztet, hűtőszekrénybe tesszük.
A többi anyagból kissé lágy, de nem folyós tésztát készítünk. Bort azért adunk hozzá, hogy a benne található alkohol még jobban megemelje a tésztát.
Jól kidolgozzuk, simára a tésztát. A tésztát alaposan lisztezett nyújtó lapra tesszük és 15 percig pihentetjük. A tésztát kb 2-3 mm-esre nyújtjuk, a hájat két fólia között elnyújtjuk ugyan olyan méretűre, mint a tésztát. Az egyik fóliát levesszük a hájról és ráborítjuk az elnyújtott tésztánkra, mindenhol fednie kell a hájnak a tésztát.
Az egészet óvatosan összetekerjük, mint a bejglit, és nyújtófával lazán, de óvatosan ellapítjuk. A tésztát gondolatban három részre osztjuk 1/3 ot alá-, 1/3-ot pedig felhajtjuk, 15 percet pihentetjük hideg helyen, és ezt a folyamatot még kétszer ismételjük.
Végül lisztezett deszkán kb 3mm vastagságúra nyújtjuk, egyforma méretű négyzeteket vágunk a tésztából (pizza vágóval, vagy forró késsel) és szilvalekvárt teszünk a tészta közepére és félbe hajtjuk, tetejét tojással megkenjük és durvára vágott diós cukorba forgatjuk, vagy csak úgy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.
200°C-ra előmelegített sütőben készre sütjük, akkor dolgoztunk jól, ha a háj nem sül ki a tésztából!
Paraméterek
Diabetikus | Nem |
Gluténmentes | Igen |
Laktózmentes | Nem |
Szójamentes | Igen |
Tejmentes | Nem |
Tojásmentes | Nem |