Csatolt dokumentumok
Leírás
Hozzávalók:
Személyenként: hal fél kg, víz 6dl, hagyma 5 dkg, só teáskanálnyi, pirospaprika fél evőkanálnyi, vörösbor
5 főre: hal 2,5 kg, víz 3 liter, 3 db nagy hagyma, só 2 evőkanálnyi, pirospaprika
3 evőkanálnyi, vörösbor 1-2dl. Cseresznyepaprika ízlés szerint.
A folyamat:
Ha van halfej, félbevágjuk, a keserű csontot kivágjuk. (balta, körfűrész, stb.)
Főzés előtt 2-3 órával a halszeleteket bedörzsöljük 1 evőkanál sóval.
A hagymát durva, 3-4 mm-es darabokra vágjuk.
A bográcsba tesszük a hagymát alulra, a halfejet(ha van) utána, a halszeleteket a végén, sózzuk egy evőkanálnyi sóval.
Felöntjük a vízzel, alágyújtunk. Fontos: Nagy lángon főzni, zubogjon forrás közben!
Mi ezért olyan bográcsot használunk, ami befelé szűkül.
Ha felforrt, beleönteni a vörösbort, beletenni a pirospaprikát. Itt vigyázni kell, mert hajlamos arra, hogy kifusson. Ekkor rakhatjuk hozzá a cseresznyepaprikát.
Mozgatni kell a bográcsot, nem keverni, nehogy a cseresznyepaprika szétfőjön.
A vörösbor azért kell, hogy a halszeletek ne főjenek szét. A pirospaprika a főzési idő végére
„kiszőkül”, a szemcsék szétfőnek, ettől lesz selymes ízű.
A főzési idő a forrástól számított 20-25perc. Kóstolni a vége felé kell, a lé egy része elgőzölög, ezért az elején sótlannak érezni. Ha kell, a végén ízlés szerint utánsózni.
Főzés közben a megmaradó vörösbor fogyasztása ajánlatos.
A halfőzés férfimunka. Amíg a család férfitagjai elmélyült arckifejezéssel körbeállják a bográcsot, addig a konyhában az asszonyok kifőzik a tésztát.
A tésztát sós vízben kell kifőzni, személyenként egy maroknyit. Addig öblítjük hideg vízzel, amíg az öblítővíz hideg nem lesz, így nem áll össze a tészta. A tésztát félretesszük.
Tálalás:
Lyukas szedőkanállal óvatosan kiszedjük a halszeleteket, tálra tesszük. A cseresznyepaprikát is.
Szűrőkanállal leszűrjük a levet a hagymától.
A levet forrón tálaljuk, külön tálból mindenki annyi tésztát tesz hozzá, amennyit szeret.
Jó étvágyat!