Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
0 Ft
Cikkszám: Recept_00000253
Nem értékelt
Termékeink gluténmentes gyárban készülnek!

Bajai Halászlé

0 Ft
Kívánságlistára teszem

Csatolt dokumentumok

Leírás

Hozzávalók:

Személyenként: hal fél kg, víz 6dl, hagyma 5 dkg, só teáskanálnyi, pirospaprika fél evőkanálnyi, vörösbor

5 főre: hal 2,5 kg, víz 3 liter, 3 db nagy hagyma, só 2 evőkanálnyi, pirospaprika

3 evőkanálnyi, vörösbor 1-2dl. Cseresznyepaprika ízlés szerint.

A folyamat:

Ha van halfej, félbevágjuk, a keserű csontot kivágjuk. (balta, körfűrész, stb.)

Főzés előtt 2-3 órával a halszeleteket bedörzsöljük 1 evőkanál sóval.

A hagymát durva, 3-4 mm-es darabokra vágjuk.

A bográcsba tesszük a hagymát alulra, a halfejet(ha van) utána, a halszeleteket a végén, sózzuk egy evőkanálnyi sóval.

Felöntjük a vízzel, alágyújtunk. Fontos: Nagy lángon főzni, zubogjon forrás közben!

Mi ezért olyan bográcsot használunk, ami befelé szűkül.

Ha felforrt, beleönteni a vörösbort, beletenni a pirospaprikát. Itt vigyázni kell, mert hajlamos arra, hogy kifusson. Ekkor rakhatjuk hozzá a cseresznyepaprikát.

Mozgatni kell a bográcsot, nem keverni, nehogy a cseresznyepaprika szétfőjön.

A vörösbor azért kell, hogy a halszeletek ne főjenek szét. A pirospaprika a főzési idő végére

„kiszőkül”, a szemcsék szétfőnek, ettől lesz selymes ízű.

A főzési idő a forrástól számított 20-25perc. Kóstolni a vége felé kell, a lé egy része elgőzölög, ezért az elején sótlannak érezni. Ha kell, a végén ízlés szerint utánsózni.

Főzés közben a megmaradó vörösbor fogyasztása ajánlatos.

A halfőzés férfimunka. Amíg a család férfitagjai elmélyült arckifejezéssel körbeállják a bográcsot, addig a konyhában az asszonyok kifőzik a tésztát.

A tésztát sós vízben kell kifőzni, személyenként egy maroknyit. Addig öblítjük hideg vízzel, amíg az öblítővíz hideg nem lesz, így nem áll össze a tészta. A tésztát félretesszük.

Tálalás:

Lyukas szedőkanállal óvatosan kiszedjük a halszeleteket, tálra tesszük. A cseresznyepaprikát is.

Szűrőkanállal leszűrjük a levet a hagymától.

A levet forrón tálaljuk, külön tálból mindenki annyi tésztát tesz hozzá, amennyit szeret.

Jó étvágyat!

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Az oldal tetejére