JÚLIUSI AKCIÓ
MESTER PALACSINTAPOR

Tortilla

 

A tortilla (ejtsd tortija), többféle étel lehet. Spanyolországban tojásos omlett vagy kelt tészta, Mexikóban vékony, tűzön sütött tésztalap.

Mi most a mexikói változattal foglalkozunk. Ez a vékony tésztalap hasonló a palacsintához, csak merevebb, jobb tartású. A kerek, vékony tortillát töltelékkel töltve feltekerik.

Texasból és Mexikóból terjedt el szerte a világon, híres Tex-Mex étel.

Húsos töltelékkel töltve a neve tacos, enchilada vagy burritos.

Ha a tésztát keményebbre gyúrják, a kerek lapokból kis háromszögeket vágnak, erősebben sütik és mint a chipset, különböző salsa szószokba mártják, ez a nachos, de ez már egy másik, következő történet.

 

A RECEPT:

Mester Tésztaliszt 2 csésze     (250g)
sütőpor                   2 teáskanál (10g)
só                           egy csipet   (0,5g)
margarin                 4 evőkanál  (100g)
forró víz           1/2 - 3/4 csésze  (200ml)
(csésze =2.5 dl)


A Mester Tésztalisztet beleszórjuk egy tálba, összekeverjük a sóval, sütőporral. Összemorzsoljuk a margarinnal - úgy, mint amikor omlós tésztát készítünk. Apránként hozzáöntjük a forró vizet és alaposan összegyúrjuk. Ne legyen túl kemény a tészta.  Lisztezett felületen 3-4cm átmérőjű gombócokat formázunk belőle, letakarjuk.

 Kinyújtjuk a gombócokat kb. 15 cm-s sugarú körlappá, és egy felforrósított serpenyőben mindkét oldalát megsütjük. Nagyon gyorsan elkészül, addig kell sütni, amíg fel nem puffad az egyik fele, akkor megfordítani, sütni a másik felét, amíg szépen meg nem barnul. 1-2 perc alatt megsül egy tortilla. Zsiradékot nem kell alá tenni a serpenyőbe!

A kész tortillát feltekerjük, lehet a rárakott salátalevéllel együtt is és – itt jön a trükk- alufóliába kell becsomagolni. 20-30másodperc alatt saját gőzében megpuhul, így a tortilla könnyen hajlítható, formázható. Most kell rárakni a tölteléket, ráhajlítani a tésztát. Letakarva tegyük egymás mellé. 

 

A töltelék ízlés szerint.

Általában a tortilla belsejébe salátalevelet teszünk és erre kenünk,rakunk,öntünk valamilyen tölteléket.

A klasszikus a bolognai szószos-főtt babos-darálthúsos töltelék.

Vegetáriánus töltelék a lecsós, a pestoval készített, a padlizsánkrémes, a különböző ajvárokkal készített. Mindegyik kiegészíthető csemegekukoricával!

A húskedvelők mindenféle módon elkészített pörköltfélével, tokányfélével tölthetik, lényeges, hogy a szaftot sűrítsük be.

A tortilla igazi partiétel, folyamatosan süthető és ehető. Ideális szombat esti családi program. A tésztát előre elkészíthetjük, igény szerint folyamatosan nyújthatjuk, és süthetjük, sütés történhet faszénen is, de a gázon gyorsabb.

 Nem javaslom öltöny-nyakkendős öltözékhez, a töltelék szóródhat!

 

Borok közül illik hozzá minden rozé, a testesebb fehérborok, mint a budai és balatoni chardonnay-k, olaszrizlingek, paprikás töltelék esetén könnyű vörösbor, mint a szekszárdi kadarka.

Jó étvágyat!