Kedves Diétázó!

Áprilisban KenyérMix lisztünk 10% kedvezménnyel kapható!

Soproni babos pogácsa

                              

 

Hozzávalók:

  Elkészítése: A konzervbabot leszűrjük, ha szárazbabot használunk, akkor kevés sós vízben megfőzzük. A főzött kihült babot botmixerrel pépesítjük vagy krumplinyomóval összetörjük.

A babpépet az élesztővel, tojással, tejföllel, 5dkg Házi Kenyéliszttel összekeverjük, 20 percet kelni hagyjuk. A híg keveréket utána átgyúrjuk a többi liszttel, sóval, borssal és a disznó-zsírral. Ha törik a tészta, akkor kevés vizet tehetünk hozzá.

A nyers tésztát gömbölyítjük és zacskóban a hűtőszekrényben pihentetjük. Pihentetés közben a hozzáadott zsír miatt még lágyabb lesz.

 A tészta így több napig eláll, előre is elkészíthető.

Amikor eljön a pogácsasütés ideje, a tésztát vékonyan rizslisztezett deszkán kinyújtjuk, tetejét késsel mintázzuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.

A pogácsatészta természetesen hajtogatható is, ekkor kb. 30×40cm-es lapra nyújtjuk, két oldalról egyharmadát behajtjuk, mégegyszer nyújtjuk, akkor félbehajtjuk, majd a következő nyújtásnál megint egyharmad-egyharmadot hajtunk rá. Utána szokásos módon kiszaggatjuk.

  Tetejét tojássárgájával kenjük, ha akarjuk, sajttal, szezámmaggal, tört napraforgómaggal díszíthetjük.

Kelesztjük 20 percig, majd 180C fokon kb. 20 perc alatt készre sütjük.

 

Tippek: A babpüré jól ízesíthető, hozzátehetünk Erős Pistát, cayenne borsot, Dijoni mustárt, ki mennyire szereti az erősebb, határozottabb ízeket.

 

Soproni Babos Pogácsa  Sütiliszttel                            

 

 Hozzávalók:

  Elkészítése: A konzervbabot leszűrjük, ha szárazbabot használunk, akkor kevés sós vízben megfőzzük. A kihült babot botmixerrel pépesítjük vagy krumplinyomóval összetörjük.

A babpépet az élesztővel, tojással, tejföllel, 5dkg Süteményliszttel összekeverjük, 20 percet kelni hagyjuk. A híg keveréket utána átgyúrjuk a többi liszttel, sóval, borssal és a disznó-zsírral. Ha törik a tészta, akkor kevés vizet tehetünk hozzá.

A nyers tésztát gömbölyítjük és zacskóban a hűtőszekrényben pihentetjük. Pihentetés közben a hozzáadott zsír miatt még lágyabb lesz.

 A tészta így több napig eláll, előre is elkészíthető.

Amikor eljön a pogácsasütés ideje, a tésztát vékonyan rizslisztezett deszkán kinyújtjuk, tetejét késsel mintázzuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.

A pogácsatészta természetesen hajtogatható is, ekkor kb. 30×40cm-es lapra nyújtjuk, két oldalról egyharmadát behajtjuk, mégegyszer nyújtjuk, akkor félbehajtjuk, majd a következő nyújtásnál megint egyharmad-egyharmadot hajtunk rá. Utána szokásos módon kiszaggatjuk.

  Tetejét tojássárgájával kenjük, ha akarjuk, sajttal, szezámmaggal, tört napraforgómaggal díszíthetjük.

Kelesztjük 20 percig, majd 180C fokon kb. 20 perc alatt készre sütjük.