Padlizsánkrémes bagett PKU

Készítette Csák Anna dietetikus

Bagett:

A tészta hozzávalóit összekeverjük, pihentetés nélkül a sütő formába helyezzük a bagetteket.

Meleg helyen kb. 1 óra alatt megkelesztjük a tésztákat, vízzel megspricceljük majd előmelegített 180 fokos (alsó felső sütés) sütőben aranybarnára sütjük.

Mikor elkészültek a bagettek, a sütőből kivéve ismét megspricceljük őket kevés hideg vízzel, ettől lesz még ropogósabb a külsejük.

Kihűlés után ferdén 2-3 centiméter vastag szeletekre vágjuk.

Padlizsánkrém:

A padlizsánt egészben 180 fokos előmelegített (légkeveréses) sütőben 25 percre tesszük, majd megfordítjuk és újabb 25 percig sütjük.

Miután kicsit kihűlt, a héját könnyedén lehúzva eltávolítjuk.

Egy késes aprító robotgép segítségével pépesítjük a padlizsánt, hozzáadjuk a megtisztított hagymát és a tejfölt.

Ízesítjük sóval, borssal, morzsolt mustármaggal és egy teáskanál olívaolajjal, majd teljesen homogénné keverjük a géppel.

A szelet bagetteket forró serpenyőben zsiradék nélkül megpirítjuk és a padlizsánkrémmel megkenve tálaljuk.

Ez az étel beilleszthető a PKU diétába, azonban a teljes étrend kialakítása során az orvos, valamint a dietetikus személyre szabott utasításait figyelembe kell venni.

Bagett 

Energia (kcal)

Fehérje
(g)

Zsír
(g)

Szénhidrát
(g)

Phe (mg)

100 g

174,2

0,8

4,9

31,3

36,5

1 adag (80g)

139,36

0,64

3,92

25,04

29,2

 

 Padlizsánkrém

Energia (kcal)

Fehérje
(g)

Zsír
(g)

Szénhidrát
(g)

Phe (mg)

100 g

42,6

1,6

1,7

5

78,8

1 adag (30g)

12,9

0,48

0,515

1,515

23,8