Olajbogyós grissini

Gluténmentes , Tejmentes, Tojásmentes

Hozzávalók:

  • 600g Mester Süteményliszt
  • 100ml étolaj
  • 25g élesztő
  • 100ml növényi tej
  • 1 csipet cukor
  • 200ml langyos víz
  • 2 teáskanál oregánó
  • 2 kávéskanál só
  • 100g olajbogyó
  • 1 evőkanál olívaolaj a kenéshez

Elkészítés:

A lisztet egy nagy keverőtálba tesszük, a közepére kis krátert mélyítünk. Feldaraboljuk a kimagozott olajbogyót.
Az élesztőt a langyos, cukros tejbe morzsoljuk. Ha felfutott az élesztő, a liszt közepébe csurgatjuk, majd pici liszttel befedjük.
Az olajat körbelocsoljuk a liszten, majd a langyos vizet is hasonló módon hozzáadjuk. Sóval, oregánóval megszórjuk, majd puha, rugalmas tésztát dagasztunk belőle.
Végül a tésztához adjuk az összedarabolt olajbogyót.
Konyharuhával lefedve meleg helyen kelesztjük 20-25 percig.
Ha a tészta megkelt, a sütőt bekapcsoljuk 200 °C-ra. A tésztát óvatosan fél cm vastag téglalap alakúra nyújtjuk úgy hogy a keletkezett buborékok lehetőleg ne pukkadjanak ki. A közepén hosszában elvágjuk, majd függőlegesen felcsíkozzuk kb. 1,5-2 cm-es csíkokra. A kis csíkokat először félbehajtjuk, majd két kézzel hengergetjük az asztalon. Ha jó a tészta, akkor nagyon rugalmas, ezért nehezen maradnak a helyükön a tepsiben, többször meg kell húzogatni őket, hogy nyugton maradjanak. Majd összecsavarjuk őket.
Végül még megkenjük őket vékonyan olajjal, és mehetnek a sütőbe. Kb. 10-12 perc alatt szépen megsülnek, érdemes nézegetni időnként, mert vastagságtól is függ a sütési idő.