Kókuszos aranygaluska PKU

Készítette Csák Anna dietetikus

(3 adag)

Tészta:

Szórás:

Sodó:

A tészta hozzávalóiból közepesen lágy tésztát gyúrunk. (Az élesztőt nem kell felfuttatni, csak adjuk a liszthez úgy, hogy a sóval közvetlenül ne érintkezzen.)

Konyharuhával lefedve 30 percig pihentetjük.

Míg kel, egy sütésálló tálat kivajazunk és kilisztezünk, a kókuszreszeléket összekeverjük a cukorral.

A megkelt tésztát 2-3 cm vastagra nyújtjuk, majd egy pohárral köröket, vagy bármilyen kis amorf formákat szaggatunk belőle.

Ezeket szorosan a tálba tesszük, megkenjük olvasztott margarinnal, meghintjük a cukros kókusszal és ráöntjük a maradék olvasztott margarint.

Ismét 30 percig pihentetjük, majd 170 fokos, előmelegített sütőben 30-40 perc alatt készre sütjük.

A sodóhoz a pudingport csomómentesre keverjük 50 ml kókuszitallal, a maradék folyadékot a cukorral közepes lángon elkezdjük melegíteni. Mikor már majdnem forr, akkor hozzáöntjük a pudingporos masszát és állandó kevergetés mellett hígabb pudingot készítünk.

Az aranybarnára sült formákat tálba szedjük és a sodóval megöntözve kínáljuk.

Ez az étel beilleszthető a PKU diétába, azonban a teljes étrend kialakítása során az orvos, valamint a dietetikus személyre szabott utasításait figyelembe kell venni.

 Galuska

Energia (kcal)

Fehérje
(g)

Zsír
(g)

Szénhidrát
(g)

Phe (mg)

100 g

368

1,2

18,8

45,4

17,6

 

Sodó

Energia (kcal)

Fehérje
(g)

Zsír
(g)

Szénhidrát
(g)

Phe (mg)

100 g

57,2

0,1

0,813

12

5,2