Kenyérlángos PKU

Készítette Csák Anna dietetikus

(4 adag)

Az élesztőt a víz felébe morzsoljuk, belekeverjük a kristálycukrot és félretesszük, hogy felfusson.

A lisztből, a maradék vízből, sóból, olívaolajból és a felfutott élesztőből tésztát dagasztunk, majd félretesszük, és hagyjuk a duplájára kelni (kb. 50 perc)

Ez idő alatt a 300 g passatát felforraljuk és ízlés szerint fűszerezzük (só, bors, oregano, bazsalikom, kakukkfű).

Olajos kézzel a tésztát olajjal kikent formába lapogatjuk, ügyelve, hogy egyenletes vastagságú legyen. 180 fokos előmelegített sütőben 7-10 perc alatt elősütjük.

Ezután kivesszük, elkenjük rajta a fűszeres paradicsomszószt, megszórjuk apró kockára vágott kaliforniai paprikával, hagyma cikkelyekkel és végül sajttal.

200 fokos sütőbe visszatéve kb. 15 -20 perc alatt készre sütjük.

Ez az étel beilleszthető a PKU diétába, azonban a teljes étrend kialakítása során az orvos, valamint a dietetikus személyre szabott utasításait figyelembe kell venni.

 

Energia (kcal)

Fehérje
(g)

Zsír
(g)

Szénhidrát
(g)

Phe (mg)

100 g

160,8

0,7

5,7

26,5

34,4

1 adag

320,85

1,3

11,45

52,85

68,85