Karamellás szelet grillázzsal

Gluténmentes

A tésztához:

  • 300g Mester kelt tészta liszt
  • 150g porcukor
  • 2 evőkanál kakaó
  • 50g margarin
  • 1 db tojás
  • csipet só
  • 200ml tej

A karamellás krémhez:

  • 200g kristálycukor
  • 250g margarin
  • 50g porcukor
  • 600ml tej
  • 90g Mester vanília puding
  • 1 teáskanál

Valamint:

150g grillázs:

  • 100g cukor
  • 50g darált dió

 

Elkészítése:

A lisztet elmorzsoljuk a cukorral, margarinnal és a kakaóval. Hozzáadjuk a tojást és tejet is óvatosan.
Egy jól gyúrható nem túl kemény tésztát kell kapnunk.
4 részre osztjuk a tésztát. Normál tepsi méretűre nyújtjuk és sütőpapíron 170°C -ra előmelegített sütőben készre sütjük kb 10 perc alatt.

A krémhez a kristálycukrot állandó keverés mellett karamellizáljuk világos színűre egy serpenyőben, vigyázzunk, nehogy a cukor túl barnára karamellizálódjon, mert keserű lesz! Amikor a cukor megkaramellizálódott, vegyük le a tűzről, majd óvatosan öntsünk hozzá 5 dl tejet, ekkor a cukor hirtelen megkeményedik, tegyük vissza a tűzre, majd kevergetve melegítsük forráspontig, hogy a megkeményedett cukor teljesen feloldódjon. A pudingport keverjük simára a maradék tejjel, majd csorgassuk hozzá a karamellás tejhez. Ezután kevergetve, pár perc alatt főzzük sűrűre. Végül hűtsük ki egészen, közben többször keverjük át.

A porcukrot és a vaníliás cukrot keverjük simára a margarinnal, majd apránként adjuk hozzá a teljesen kihűlt pudingot. Ezután addig keverjük, míg jó habos krémet kapunk (ízlés szerint még porcukrot adhatunk hozzá).

Helyezzünk tálcára egy tésztalapot, egyenletesen kenjük meg a karamellás krémmel. Így járjuk el a többi lappal is, arra figyelve, hogy a legfelső lapot csak vékonyan kenjük meg a krémmel. A legfelső lapot ízlés szórjuk meg dió-grillázzsal, majd hagyjuk a süteményt pár órát állni, hogy a lapok kellően megpuhuljanak, és az ízek jól összeérjenek.

Grillázs készítés:

 100 g cukrot karamellizálunk, amikor szép barna a színe, akkor a darált vagy darabolt diót belekeverjük, margarinnal vékonyan megkenünk egy sütőpapírt és ráöntjük a grillázst. Kihűtjük, majd aprítóban morzsásra őröljük, ezzel szórjuk meg a süti tetejét.

Tálalás előtt, éles késsel ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk. Mivel krémes sütemény, tartsuk hűtőben vagy hideg helyen tálalásig.