Derelye PKU

Gluténmentes , Tejmentes, Tojásmentes

Készítette Csák Anna dietetikus

Egyszerű gyúrt tésztát készítünk, összegyúrjuk a lisztet a vízzel, a sóval és a tojáspótlóval.

A tésztát frissen tartó fóliába csomagoljuk és hűtőszekrényben 30 percig pihentetjük

A tészta felét 3-4 mm vastag, téglalap alakúra nyújtjuk és azonos távolságokra 8-10 grammos lekvár kupacokat kanalazunk (a távolság a kívánt méret nagyságától függ).

A halmok közti helyeket és a tészta szélét ecsettel vízzel megkenjük, hogy könnyebben összeragadjon majd a másik réteggel.

A tészta másik feléből egy picit nagyobb, de megegyező alakú téglalapot nyújtunk melyet óvatosan az előzőre helyezünk. Próbáljuk meg úgy rárakni a felső tésztát, hogy követjük a lekvár domborulatát, helyet hagyni neki, ám mégis kevés levegőt zárni be.

A résekben a tésztát ujjal összenyomjuk és derelyevágóval elvágjuk.

Forró, sós lobogó vízben addig főzzük a kis csomagokat, míg a víz felszínére nem úsznak.

Száraz, forró serpenyőben megpirított zsemlemorzsába forgatjuk és fahéjas porcukorral meghintve tálaljuk.

Ez az étel beilleszthető a PKU diétába, azonban a teljes étrend kialakítása során az orvos, valamint a dietetikus személyre szabott utasításait figyelembe kell venni.

 

Energia (kcal)

Fehérje
(g)

Zsír
(g)

Szénhidrát
(g)

Phe (mg)

100 g

238,3

0,9

1,2

55,6

17,6