Cseresznyés tartelette PKU

Gluténmentes , Tejmentes, Tojásmentes

Készítette Csák Anna dietetikus

(6 nagyobb darab)

Tészta:

Krém:

A felkockázott margarint az átszitált, sóval és fahéjjal elkevert liszttel elmorzsoljuk.

Hozzáadjuk a cukrot és a vízzel elkevert tojáspótlót, majd gyors mozdulatokkal tésztát gyúrunk belőle.

Frissen tartó fóliába csomagolva 1-2 órát pihentetjük a hűtőben.

Míg a tészta pihen, kimargarinozzuk és lisztezzük a formákat. Ügyeljünk rá, hogy alaposan dolgozzunk, mindenhova jusson a zsiradékból, így a megsült tészta könnyedén kijön majd a sütőformából és nem törik el.

Ha letelt a szükséges 1-2 óra, a tésztát 2-3 mm vastagra nyújtjuk és kibéleljük vele a formákat. Vigyázzunk, könnyedén törik! Villával megszúrkodjuk, majd 180 fokos előmelegített sütőben 10-15 perc alatt megsütjük.

A sütőből kivéve még melegen szedjük ki a formából, mivel kihűlve gyorsabban eltörne. A szélét egy villa hegyével óvatosan mozgassuk meg, megbizonyosodva arról, hogy elválik a sütőformától. Ekkor egy laza mozdulattal fordítsuk fejre, sütőkesztyűvel távolítsuk el a formát és fordítsuk vissza a kis kosárkákat.

Amíg a tészták hűlnek, elkészítjük a krémet. A pudingport 50 ml kókuszitallal csomómentesre keverjük, a maradék folyadékot 2-3 evőkanál cukorral elkezdünk melegíteni. Mikor már majdnem felforrt, hozzáöntjük a pudingporos kókuszitalt és állandó keverés közben 3-4 perc alatt besűrítjük.

Pár perc pihentetés után átkeverjük, majd a kosárkákba töltjük.

A tetejét cseresznyével, eperrel vagy málnával ízlés szerint díszítjük.

Ez az étel beilleszthető a PKU diétába, azonban a teljes étrend kialakítása során az orvos, valamint a dietetikus személyre szabott utasításait figyelembe kell venni.