Teljes kiőrlésű veszélyek

A magok felületére gombák tapadnak. Száraz időjárás esetén ezekkel semmi gond, békésen szunnyadnak.

De esős, nedves időben szaporodnak és harcolnak a területért, ahol élnek. A számukra stresszes környezetben mérgeket termelnek. Csak egy maradhat életben, amelyik a legmérgezőbb toxinnal kiirtja a konkurenciát. A szántóföldi környezetben főként aflatoxint termelő gombák szaporodnak, az aflatoxin májkárosító. Ha a tárolás során a betakarított szemes termény nedvességet kap, akkor más fajok szaporodnak el, ezek jellemző méreganyaga az ochratoxin, ez inkább vesekárosító. De mindegyik rákkeltő hatású.

Tavaly, esős nyár volt, a magvakat magasabb nedvességtartalommal tárolták be. Eljött a gombák ideje.

Hatóság nem foglalkozik ezzel, mert mindenki úgy tudja, hogy a magvak hántolásával a külső szennyezett réteget eltávolítják, így nincs, ami mérgezzen. A kávét és a tejet ellenőrzik (a gombamérgek átkerülnek a tehéntejbe, ha az állat penészes takarmányt kap), de a teljes kiőrlésű lisztekkel nem foglalkoznak. Halálos megbetegedés nincs emiatt Magyarországon, de rákbetegség, nem alkoholos eredetű májprobléma valószínűleg jócskán akad. Nincs mérési eredmény a teljes kiőrlésű anyagokról, ezek lehetnek jók és rosszak, nem tudjuk. Mivel az Élelmiszervizsgálati Közlemények nevű szakmai lap cikkei szerint a cereáliák esős év után erősen szennyezettek, ezért én nem támogatom a teljes kiőrlésű lisztek fogyasztását 2015-ben.

Nálunk ez volt az egyik szempont a gluténmentes lisztfejlesztéseknél, hogy hántolt, tisztított anyagokhoz keverjünk olyan rostokat, amelyek mindenféle szennyezéstől mentesek.