Novemberben és Decemberben a Mester Család Süteményliszt, Mézes süteményliszt, és Kelt tészta liszt 10%-os akcióval kapható!

Tárkony

Jó napot kívánok, Mester Miklós a nevem és egészséges és finom ételekről írok Neked.
Ízesítsük ételeinket, ízesítsük ételeinkkel életünket!

Erdélyből jó dolgok kerülnek hozzánk, sok minden eszünkbe jut, de a Tárkony ritkán, pedig ez a növény is erdélyi honfitársainkon keresztül érkezett hozzánk. A tárkony hegyes levelű növény, ánizsos-csipős ízű levelével ízesíthetünk. Különösen jól illik a krumplis ételekhez és a szárnyasokból készített ragukhoz. Nézzünk két gyors, egyszerű és olcsó receptet:

1.Tárkonyos krumplileves

Itt a lényeg annyi, hogy főzzünk egy krumplilevest és tegyünk hozzá egy maréknyi friss tárkonylevelet. De azért cifrázzuk meg egy kicsit. Egy közepes hagymát vékonyra szeletelünk, két közepes répát és egy petrezselyemgyökeret felkarikázunk, ezeket olajon megdinszteljük, majd felöntjük vízzel. Forrjon öt percig, hogy répáék puhuljanak, utána beleteszünk egy evőkanálnyi köleslisztet és néhány közepes krumplit felkockázva. Megkeverjük, sózzuk, borsozzuk, pici szerecsendióval és a tárkonnyal ízesítjük, készre főzzük. A köles miatt nem szükséges rántással sűríteni, akinek nem tetszik a világos szín, tegyen hozzá őrölt paprikát.

A 2. recept: Pulykaragu

Lehet kockázott pulykacombbal készíteni, a mellfilé megviseli a pénztárcát mostanság.
Olajon dinszteljünk egy közepes hagymát, amit vékonyra vágtunk. Ha megpirult, tegyük hozzá a kockázott pulykacombot és fehéredésig süssük, persze kevergetjük közben. Ha a hús rendben, akkor felöntjük annyi vízzel, ami ellepi, most sózzuk, borsozzuk. Hozzákeverünk egy kisebb, felkockázott cukkinit, mehet bele a tárkonylevél és petrezselyemlevél és addig főzzük, amíg a cukkini megfő és a víz nagy része elpárolog. Addig megfő a hús is. A végén sűríthetjük tejszínnel, de alkalmazhatjuk a krumplilevesnél leírt köleslisztes sűrítést.
Persze mehet hozzá mindenféle más zöldség is, ez egy alaprecept, de a sűrű, zöldséges szaft-húskocka-tárkonyos alapíz összeállítás mindig nyerő.
A tárkonylevélből készíthetünk tárkonyecetet, rakhatjuk savanyúságba, eltehetjük a zöld levelet a fagyasztóba, így érdekes íze egész évben rendelkezésünkre áll. Számomra meghökkentő volt Oroszországban a Tarhun nevű tárkony ízű édes szénsavas üdítőt kóstolni, furcsa volt, de nem rossz.

A tárkony és az egészség:

Elsődlegesen emésztést javító, epetermelést segítő hatásáról ismert, ha valaki méregteleníteni, koleszterinszintet csökkenteni szeretne, fogyassza a növényt ételekben vagy főzzön belőle teát és napközben iszogassa. Mivel vesetisztító hatása is ismert este már ne fogyasszuk.
Másodlagosan a tárkonyból készített teát idegnyugtatónak használják, főként kevés komlótobozkával keverve. Nagy előnye ennek a keveréknek az orbáncfűvel szemben, hogy ez a keverék nem rendelkezik az orbáncfű fényérzékenyítő hatásával, tehát aki a nyári napsütésben ideges, az is nyugodtan ihatja. De ha nem muszáj, ne legyünk idegesek, főzzünk tárkonnyal, együnk jókat és mosolyogjunk!
Jó étvágyat!

Segítünk egészségesebbnek lenni!
.