Novemberben és Decemberben a Mester Család Süteményliszt, Mézes süteményliszt, és Kelt tészta liszt 10%-os akcióval kapható!

Kakukkfű

Jó napot kívánok, Mester Miklós a nevem és egészséges és finom ételekről írok Neked.
Ízesítsük ételeinket, ízesítsük ételeinkkel életünket!

Most a kakukkfűről lesz szó. Ez az a fűszer, amit mindenki ismer hallomásból, de kevesen használják. Maga a növény kicsi szelíd bokrocska, apró leveleiben nagy ízzel.
A kakukkfű jól nevelhető cserépben, gondoljunk rá tavasszal, elég egy-két tő az erkélyre vagy a teraszra és egész évben szedhetjük kis ágacskáit.
Na, de nekünk most ánizsos-fűszeres íze a fontos, emiatt jól használható levesekhez, salátákhoz és hurkák, májasok készítéséhez.

Kezdjünk egy hideg krumplisalátával.

2 tojást és 5 közepes krumplit héjastól megfőzünk. Lehet egy főzővízben. Amíg a krumpli és a tojás fő, vékonyan felszeletelünk két közepes lilahagymát és meglocsoljuk fél citrom levével, ezt kicsit állni hagyjuk. Összekeverjük a kenceficét a salátához: közepes méretű tejfölhöz hozzáadunk 2 evőkanál majonézt, sózzuk, borsozzuk, belekeverjük a morzsolt kakukkfüvet, ha van, mehet bele apróra vágott tárkony és persze petrezselyemzöld. Most adjuk hozzá a hagymát is.
A kihült főtt krumplit megszabadítjuk a héjától, felkarikázzuk, ezt tesszük a tojással is. Tálba tesszük. Hogy adjunk a vitaminoknak, mehet mellé egy felkockázott alma is. Ráöntjük a dresszinget, a tejfölös-majonézes-fűszeres masszát, összekeverjük és a hűtőben pihentetjük. Magában is fogyasztható könnyű vacsora vagy előre elkészített köretként adhatjuk húsok mellé.

Második receptem egy kicsit egzotikus, de ilyenkor ősszel itt az ideje:

Főzzünk lekvárt, mégpedig lilahagyma lekvárt. Kezdjük a nehezével, pucoljunk meg 1kg lilahagymát, kockázzuk fel cm-es darabokra. Amikor megtöröltük a szemünket, tegyünk pici olajat a lábas aljára, melegítsük fel, bele a hagymát, öntsünk rá 1 dl ecetet, valami jobb minőséget, tegyünk hozzá 20dkg cukrot és lassan melegítsük-pároljuk. Ínyencek készíthetik barna cukorral. Amikor a hagyma összeesett és a cukor karamellizálódni kezd, tegyük hozzá a morzsolt kakukkfüvet, pici borsot és sót és még annyi befőzőcukrot vagy dzsemtartósítót, hogy sűrűbb állaga legyen. Pár percet rotyogtassuk, utána mehet bele a kimosott üvegekbe, tegyük rá a fém tetőt és állítsuk fejre a teli üveget.
Csináljunk szárazdunsztot, ebbe tegyük bele az üvegeket és ebben hagyjuk kihülni.
Sült kacsához, oldalashoz isteni körítés, de bármilyen grillezett húst is feldob telt, hagymás-édes ízével.
A kakukkfű és az egészség:
Mint minden fűszernek, ennek is jelentős gyógyhatása van, kiemelkedően jó fertőtlenítő, ezért használható sebekre borogatásként széleslevelű útifűvel együtt és persze a Candida diétában is rendszeresen isszák teáját bélfertőtlenítő hatása miatt.
Jó étvágyat!

Segítünk egészségesebbnek lenni!