Kedves Diétázó!

Októberben Házi kenyérlisztünk és Galuskaporunk 10% kedvezménnyel kapható!

Édesburgonya

Jó napot kívánok, Mester Miklós a nevem és egészséges és finom ételekről írok Neked.
Ízesítsük ételeinket, ízesítsük ételeinkkel életünket!

Eddig könnyen felhasználható szuper élelmiszerekről írtam Nektek, most következzen egy ritkább érdekesség, az Édesburgonya.

Az édesburgonya nem rokona a krumplinak, csak a gumó hasonlít hozzá. A gumók általában narancssárgák, de létezik lila gumós változat is. A levele is kiváló salátákba.

No, nézzük mire jó! Az édesburgonya tartalmaz A, C és B2 vitamint, jó sok rostot és aránylag kevés szénhidrátot. A rostok segítik az emésztést, de számunkra talán a legfontosabb, hogy az édesburgonya glikémiás indexe csak 33, azaz nagyon lassan szívódik fel a szénhidrát tartalma és nem emeli meg gyorsan a vércukorszintet. Csak összehasonlításképpen (hú milyen hosszú szót írtam!) a krumpli glikémiás indexe 90, minél alacsonyabb ez a szám, annál jobb.

Milyen az íze? Sokkal lágyabb, mint a krumpli, édeskés, inkább a sütőtökhöz hasonlít.
Ez a mi szerencsénk, mert elkészíthetjük sósan és édesen is.
Az édesburgonyát süthetjük héjában, még jobb, ha becsomagoljuk alufóliába és úgy sütjük meg a sütőben. Hámozva megfőzhetjük. A sütött-főzött, megtisztított édesburgonyát összetörhetjük pürének.

Nézzünk a felhasználásra két variációt.

Az első Váncsa István Lakoma című szakácskönyvéből van, gyors és egyszerű köret hús mellé.
Fél kiló édesburgonyát és fél kiló krumplit meghámozunk, szeletekre vágunk. Egy birsalmát kimagozunk, hasonló darabokra aprítjuk. A felaprított anyagot tepsibe szórjuk, sózzuk-borsozzuk és vajdarabkákkal szórjuk meg. Sütőbe tesszük és 180C fokon puhára sütjük, először letakarva, a végén fedő nélkül, hogy kicsit piruljon. Kipróbáltam, vaj helyett szalonna kockákkal sem rossz. Ideális pulykahús mellé.

A második variáció egy édes püré:

Fél kiló édesburgonyát lábosban vízzel puhára főzzük, akkor jó, ha a kés könnyen beleszalad a gumóba. Ha kihült, meghámozzuk, villával összetörjük. Édesítjük kevés xilittel vagy más édesítőszerrel. Nem kell sok hozzá, a püré magában is édeskés jellegű. Agresszíven fűszerezzük, mehet bele fahéj, őrölt gyömbér, kevés citromlé és reszelt citromhéj. Akkor sem rossz, ha kardamom, kókuszreszelék kerül hozzá vagy egyszerűen a mézeskalács fűszerkeverékkel is ízesíthetjük.
Az ízesített pürét keverhetjük yoghurthoz, tekerhetjük palacsintába, kikeverhetjük margarinnal süteménykrémnek, készíthetünk vele muffint, szóval a variációk száma végtelen.
Legújabb nálunk az édesburgonya krémmel töltött mini kürtőskalács. Isteni finom.
A beszerzése sem bonyolult, kapható a multiknál is és mivel Szeged felé Ásotthalom faluban is sokan termesztik, mi onnan hozatjuk. Érdemes próbát tenni vele.
Jó étvágyat!

Segítünk egészségesebbnek lenni!