A mintavétel módjáról

A mi cégünknél a Gluténmentes üzemben folyamatosan termelnek. Adott napon egymás után ugyanabból az anyagokból több keverésnyi liszt készül. Ennek összetételét a Keverési Naplóban rögzítjük. Mi ezek egy részét csomagoljuk, itt a cimkére szavatossági időt adunk meg: ha levonunk egy évet, az a lisztkeverés időpontja. Az adott napon bekevert többi liszt megy a pékségbe és kenyér vagy más késztermék készül belőle. A Pékségben Sütési Naplót vezetnek, ebbe jegyzik be a felhasznált liszt keverési időpontját. A külső kontroll, a Food Analytica mérése mindig a csomagolt liszt alapján történik, a csomagolt liszten ott a dátum. Akkreditált mintavétel esetén az akkreditáció szabályai szerint a mérés csak a lecsomagolt tételre vonatkozna. Nekünk a dátum szerinti mintavétel a fontos, mert így tudjuk a Pékségben is felhasznált liszt megfelelőségét bizonyítani.

Máshol más a helyzet, aki nem rendelkezik megfelelő berendezésekkel és üzemmel, az bérmunkába adja ki idegen cégnek a lisztkeverés és kilós papírzacskóba csomagolás feladatát. Ott egy nagy tétel érkezik a bérmunkát végzőtől és ott valóban nagyon fontos, hogy a beérkező tételből akkreditáltan, azaz az egész tételre vonatkozóan vegyék a mintát. Főleg, ha a bérmunkát végző pl. kínai tulajdonú cég, akik egy bádogborítású hodályban kevergetik a lisztet.

Mindkét mintavételi eljárás korrekt és mindig azt szükséges alkalmazni, amelyik az adott cégnél a valóságot tükröző eredményt adja.